trečiadienis, spalio 9

cogito ergo sum

Tos filosofijos pamokos baigia sujaukti mano smegenis. Padrikos mintys, kurios visiškai nieko tau neturėtų reikšti, kažkodėl tiek daug tau pasako, lyg būtų vien tik tau užrašytos. Tačiau keisčiausia ne tai, ką R. Dekartas teigė, kad visa tai, visas mūsų "stabilus" pasaulis, gali būti tik sapnas, bet pats faktas, kad prieš daugelį metų, kai dar net nežinojau kas buvo ta tetulė filosofija, aš pagalvojau lygiai apie tą patį. 
Dabar tikrai nemanau, kad gyvename sapne. Tačiau visko gali būti. Tik pamanykit apie tai. Juk mes galime visiškai nieko nežinoti, esame apsupti nežinomybės, kurios neįmanoma atskleisti. Kaip galima įrodyti, kad iš tikrųjų gyvename? Kaip galime žinote, kas esame? Galbūt tik šį ryt atsibudome šiame kūne su visais prisiminimais, ir gyvename net nieko neįtardami. Nėra būdų tam įrodyti.
Ir žinau, daugelis iš jūsų pasikliaus logika, kad ji mūsų neapgauna, nenuvilia, bet juk tai ne tiesa, viskas, visi jausmai mus nuvils, mūsų regėjimas, klausa, lytėjimas, skonis. Todėl ir egzistuoja iliuzijos.
Nenoriu gaišinti jūsų laiko, tačiau jeigu kažkada norėsite paskęsti nežinomybėje, pajusti tą baisų, tačiau kažkodėl stulbinantį jausmą, atverkite savo mintis įvairioms idėjoms, būkite tolerantiški visokiom mintim, kad ir kaip giliai jos jus nuvestų ir pamąstykite apie tai, jog pasaulyje nėra tikrumo. Ir tada, kai pasimesite, žiūrėsit į viską kaip į iliuziją, pamiršit visus gyvenimo "faktus", aš, su pačiu Dekartu, išgelbėsiu jus su viena fraze: Mąstau, todėl esu. Taip, aš egzustuoju. Nežinau apie jus, ir nėra būdų žinoti. Bet aš egzistuoju. Ši mergina, dabar rašanti šias raides, šiuos žodžiu, galbūt neegzistuoja, tačiau ši būtybė, sugebanti visa tai išmąstyti - tikrai taip. 
Tas nieko mes negalime daryti šiame pasaulyje, negalime įrodyti kas tikra, o kas ne, mums lieka tik kažkuo tikėti. Tad atverkime savo mintis. 




3 komentarai:

  1. Tai kvaila... Bet perskaičius pirmą pastraipą pagalvojau - deja vu.
    Welcome back, Indigo Butterfly :>

    AtsakytiPanaikinti
  2. Painu. Besigilindama į gyvenimo prasmę, esmę dar labiau pasimeti. Bandžiau ir aš svarstyti, kodėl žmonės gyvena pagal kažkieno sugalvotus planus, suvokiau, kad pati elgiuosi taip pat. Kokia ironija.

    AtsakytiPanaikinti